Medlemsbidrag til IMS går til at skabe håb i Indonesien

Selv for et land som Indonesien – som desværre er alt for bekendt med naturkatastrofer – var jordskælvet og tsunamien, der ramte øen Sulawesi i september 2018, af en sjældent destruktiv karakter. Dødstallet endte på over 4.800, mens titusindvis af familier mistede deres hjem. Det vil tage mange år før hovedbyen Palu og andre ramte områder kommer til at ligne sig selv igen.

Mens IMS tidligere har hjulpet journalister og medier med at komme på fode umiddelbart efter naturkatastrofer, fx efter jordskælvet i Haiti i 2010, så har vi flere steder erfaret, at medierne spiller en central rolle i det efterfølgende og møjsommelige genopbygningsarbejde. Efter jordskælvet i Nepal i 2015 udviklede IMS i samarbejde med lokale mediepartnere et koncept for at udbrede ’accountability journalism’, dvs journalistik der bidrager til at holde myndigheder og udviklingsorganisationer til ansvar under genopbygningsfasen. Fx lykkedes det i Nepal en række lokalradioer at afdække historier om korruption, fejlprioriteringer, forsinkelser i hjælpen og meget mere. Historier der i mange tilfælde førte til, at der blev rettet op på problemerne.

IMS har en såkaldt ‘rapid response’ mekanisme, som gør det muligt for os at rykke ud med kort varsel og yde midlertidig støtte til lokale medier i tilfælde af konflikt, naturkatastrofer eller pludselige angreb på pressefriheden i et givent land.

I begyndelsen af 2019 gik IMS sammen med en indonesisk medievirksomhed i en indsats bygget på erfaringerne fra Nepal. En gruppe lokale journalister fra Palu blev uddannet i at finde frem til og dække historier relateret til hjælpe- og genopbygningsarbejdet. Over mange måneder blev journalisterne udlært og vejledt, og deres undersøgelser blev bragt i lokale såvel som nationale medier. Historierne meldte om defekte advarselssystemer, leveringer af mad, der var gået i råd, planer om genopbygning af huse i udsatte områder, overgreb mod kvinder og børn i genhusningslejre og meget andet. Myndighederne erkendte vigtigheden af, at disse historier så dagens lys, mens lokalbefolkningen blev klogere på deres rettigheder under genopbygningen. Samtidig betød indsatsen, at et stort nationalt medie nu har kapaciteten til at uddanne lokale medier i denne form for journalistik; vigtigt i et land der befinder sig i den såkaldte ’Ildring’ – et geologisk bælte med hovedparten af verdens mest aktive vulkaner og 90 % af alle registrerede jordskælv.

I IMS er vi utroligt glade for vores medlemmer og donorer, som sidste år hjalp til at gennemføre dette vigtige arbejde i Indonesien.

Vi er nu gået i gang med en lignende indsats i Mozambique, som i foråret 2019 blev ramt af to katastrofale cykloner inden for bare seks uger.  Hvis du i 2020 vil understøtte vores vigtige og livreddende indsats i Mozambique, kan du blive medlem her eller give et bidrag her.

Andreas Sugar (Head, IMS Rapid Reponse)